Адрес

гр. Златица, ул. Боримечка 2

Имейл

info@biodabg.com

Планинска Мащерка

мащерка

Мащерка /Thymus sp. Diversae/

Разпространява се по слънчеви скалисти места и поляни в България. Използва се надземната част от растението и се бере по време на цъфтеж – май-септември.

Химичен състав:

Етерично масло (състои се от тимол,карвакрол, y-терпинеол, L-борнеол, L-цимол, L-и d-пинен, y-терпинен, кариофилен, линалоол), огранични киселини, флавоноиди, дъбилни и горчиви вещества, минерални соли, смола, витамин С, пигменти.

"Мащерката е преди всичко остра и пламенна"

Антично предание

Ползи за здравето от мащерка

 

 • Намалява кръвното налягане и нивата на холестерола

Доказано е, че поглъщането на мащерка предизвиква антихипертензивна активност, което я прави чудесен билков избор за всеки, страдащ от симптоми на високо кръвно налягане. Екстрактът също така показва, че намалява нивата на холестерола, триглицеридите и LDL, като същевременно повишава нивата на HDL холестерол.

 • Подобрява циркулацията

Мащерката се състои от висока концентрация на желязо и други основни минерали, което я прави идеална за стимулиране на производството на червени кръвни клетки, като по този начин засилва кръвообращението и оксигенацията на основните системи на тялото.

 • Грижа за очите

Концентрацията на каротеноиди и витамин А, намерени в мащерката, я правят ефективно антиоксидантно средство за здравето на вашето зрение. Каротеноидите помагат за неутрализиране на свободните радикали в очната ви система и забавят появата на дегенерация и предотвратяват катаракта.

 • Намалява стреса

Мащерката се състои от големи количества витамини (В6), които имат мощен ефект върху някои невротрансмитери в мозъка, които са пряко свързани с хормоните на стреса.

 • Мащерка при бронхит

Мащерката се използва от векове за лечение на кашлица и бронхит.
Профилактика и лечение на анемия
Мащерката е отличен източник на желязо, като осигурява почти 20% от дневната препоръчителна доза на този минерал. Желязото е от съществено значение за развитието на червените кръвни клетки и производството на енергия. Недостигът на желязо може да причини анемия, изтощение и повишена податливост към инфекция. Включването на мащерка в диетата ви помага за профилактика и лечение на анемия и други кръвни заболявания.

 • Предпазва сърцето

Мащерката се състои от богата комбинация от антиоксиданти, минерали и витамини, които могат да имат много малки ефекти върху сърцето, но калият и манганът са особено важни. Калият е вазодилататор, което означава, че той може да намали стреса върху сърдечно-съдовата система чрез отпускане на кръвоносните съдове и понижаване на кръвното налягане. Това може да удължи живота ви, като предотвратява атеросклероза и избягва инсулти, инфаркти и коронарни сърдечни заболявания.

 • Повишава имунитета

Високите нива на витамин С, открити в мащерката, я правят естествен ускорител на имунната система. Витамин С помага да се стимулира производството на бели кръвни клетки, които са първата линия на защита в имунната система на организма. Витамин С играе решаваща роля в производството на колаген, който е от съществено значение за създаването и възстановяването на клетките, мускулите, тъканите и кръвоносните съдове.

 • Лекува дихателни проблеми

Мащерката е едно от най-известните и дългогодишни традиционни лекарства за респираторни проблеми. Ако страдате от бронхит, хронична астма, настинки, грип, запушени синуси или сезонни алергии, мащерката действа като отхрачващо и противовъзпалително вещество. Помага за елиминиране на храчките и слузта от дихателните пътища, облекчава възпалението, за да помогне за дишането и предотвратява развитието на микроби, което може да доведе до заболяване. Приготвянето на листа от мащерка в мощен чай е най-добрият начин за постигане на облекчение при дихателни заболявания.
Предотвратява хранителни инфекции
Мащерката е доста полезна, за да ви предпази от хранително отравяне и инфекции, причинени от хранителни патогени. Тя е чудесен хранителен консервант за продукти като месо, тъй като се бори с бактерии като Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus и Vibrio parahaemolyticus, които причиняват хранително отравяне.

Антибактериалната способност на мащерката е по-ефективна от тази на канелата, залива и карамфила за предотвратяване на хранителни патогени като Salmonella enteritidis, Escherichia coli, Campylobacter jejuni, Staphylococcus aureus и Listeria monocytogenes.

 • Подобрява настроението

Мащерката е едно от етеричните масла, използвани в ароматерапията. Работейки върху невротрансмитери, тя влияе върху активността на невроните и по този начин може да подобри настроението ви. Това може да намали нервните състояния като депресия, безсъние и кошмари.

 • Здраве на костите

Мащерката е отличен източник на витамин К и чудесен източник на желязо, калций и манган. Тези минерали играят важна роля за здравето на костите, насърчавайки правилния растеж и развитие на костите и намалявайки риска от костни нарушения. Мащерката помага за поддържане на силни, здрави кости и предотвратяване на костни заболявания.

 • Стимулира растежа на косата

Доставката на хранителни вещества до космените фоликули е жизненоважна за растежа на косата. Мащерка подобрява кръвообращението на скалпа. Втриването на маслена смес с мащерка в нея или етерично масло от мащерка е от полза за облекчаване на доставката на хранителни вещества към скалпа и насърчава растежа на косата, освен че я прави по-здрава и блестяща.

 • Здраве на устната кухина

Антибактериалните свойства на мащерката я правят едно от популярните лекарства за лош дъх, тъй като помага за борба с бактериите и инфекциите в устата. Увеличаването на бактериите в устата е отговорно за причиняването на лош дъх. Мащерката се използва и като съставка в антисептичните води за уста, предназначени за лечение на кариес и гингивит.
Диария
Мащерката е много ефективна срещу Shigella sonnei. Това всъщност е бактерия, която може да причини диария. Етеричните масла от мащерка се използват и като естествени хранителни консерванти.

 • Репелент срещу комари

Тимолът, съединение, намерено в мащерката, е съставка в много различни пестициди. Доказано е, че ефективно отблъсква комарите, което може да помогне за предотвратяване на болести, пренасяни от комари.

Мащерката отлично подпомага имунната и дихателната системи, както и храносмилателната, нервната и други телесни системи. Вижте някои от най-добрите начини, по които тази билка може да помогне за подобряване на вашето здраве. Лечебно действие и приложение: Болкоуспокояващо и нервноуспокоително, газогонно, дезинфекционно, противогъбично, противоглистно. Лечебният ефект се отдава на етеричното масло, дъбилните вещества и някои съединения.