Адрес

гр. Златица, ул. Боримечка 2

Имейл

info@biodabg.com

Планинска Малина

Малина /Rubus idaeus L./

Семейство Розоцветни
Намира се по планински склонове и сипеи, из редките гори и храсталаци в цялата страна.
Изполват се листата и плодовете. Листата се берат след цъфтеж – юли-септември. Плодовете се берат напълно узрели – юли-август.

Химичен състав:

Листата съдържат флавони, витамин С, провитамин А, органични киселини, минерални соли, танини, слузни вещества, антоциани, белтъчини.
Плодът– витамини (С,B1, B2, PP), провитамин А, минерални соли (манганови, медни, железни, лакиеви, калциеви, магнезиеви, фосфорни), пектин, танини, салицилова киселина.

"Чакай, момне, стой да зърна тия очи сини, твойта кошница е пълна с алени малини."

Иван Вазов

Ползи за здравето на малините:

  • Подпомагат редуциране на теглото

Малините са богати на манган и диетични фибри. Фибрите помагат чувството за ситост. Манганът помага да се поддържа висока скорост на метаболизма и също така изгаря мазнините. Малината помага за ефективното отслабване.

  • Намаляват бръчките

Антиоксидантните свойства на витамин С помагат да се намали появата на обезцветяване и старчески петна. Той осигурява младежки вид, като запълва фините бръчки.

  • Подобряват зрението

Дегенерацията може да се лекува с три порции малини на ден. Дегенерацията на макулата е свързано с възрастта заболяване, което засяга зрението на човек.

  • Предотвратяват онкологични заболявания

Малините са чудесен източник на антиоксиданти и елагова киселина. Те предотвратяват увреждането на клетъчните мембрани, причинено от свободните радикали. Малините съдържат фитонутриенти като елагова киселина, кверцетин, кемпферол и цианидиране. Малините получават червения наситен цвят поради разграждането на флавоноидните молекули до антоцианини. Намалява растежа на гъбички и бактерии в тялото, което може да доведе до вагинална инфекция и води до синдром на раздразнените черва. Проучванията показват, че малините притежават противоракови свойства. Малините са в състояние да предотвратят разпространението на ракови клетки и развитието на тумори в частите на тялото като дебелото черво.

  • Цялостно здраве

Къпините, малините и гроздето мускадин притежават металопротеиназни ензими, които са необходими за обновяването и развитието на тъканите. Ненормалното производство в прекомерни количества води до развитие на рак. Богато е на рибофлавин, витамин С, магнезий, ниацин, манган, мед и калий. Малините помагат за поддържане на цялостния здравен просперитет.

  • Женско здраве

Малините са полезни за жените, кърмещите майки и бременните жени. Листата на малината се използват като чай, който помага за регулиране на менструалния цикъл и намаляване на тежките менструални потоци. Чаят от плодове или малина помага да се увеличи производството на кърма.

  • Подобряват имунитета

Малините са богати на антиоксиданти и фитонутриенти.Това помага за подобряване на имунната система, която помага на организма да противодейства на болестите.

  • Богати на хранителни вещества

Малините са отличен източник на хранителни вещества като витамин В, антиоксиданти, витамин С и манган. Тези антиоксиданти предотвратяват тъканите на тялото срещу увреждания, свързани с кислорода. Малините са чудесен източник на ниацин, рибофлавин, магнезий, фолиева киселина, мед и калий. Те са отличен източник на диетични фибри. Хранителните вещества, намиращи се в малините, имат незначителен ефект върху нивото на кръвната захар.

Традиционни приложения

Смята се, че плодовете притежават антискорбутни и диуретични свойства.
Малиновият сок се използва с мед за лечение на треска.
Екстрактите от листа и корен се разглеждат като противовъзпалително, противозастойно, стягащо, окситоцидно, офталмологично и стимулиращо средство.
Използва се като измиване за лечение на рани, леки рани, конюнктивит, попарения, изгаряния и разширени язви.
Антиоксидантните свойства, открити в малините, помагат да се премахнат раковите клетки на дебелото черво и стомаха.
Плодовете на плодовете Малина също помагат за поддържане здравето на черния дроб.
Чаят от листа помага за облекчаване на болезнени менструални спазми.