Адрес

гр. Златица, ул. Боримечка 2

Имейл

info@biodabg.com

Планинска Левурда

Левурда /Allium ursinum/

Известна още като Див чесън,Рамсън, Мечешки чесън, Букрами, Широколистен чесън, Дървесен чесън, Меден праз, Цигански лук, Свински чесън, Рамсоми и Див праз е див роднина на лука.

Като член на рода Allium, мечият
чесън е тясно свързан с билки като лук (Allium cepa), чесън (Allium sativum), праз
(Allium ampeloprasum) и лук (Allium schoenoprasum).

Ботаническото му име, Allium ursinum, произлиза от латинското ursus, което означава мечка. Наречен е мечешки чесън, защото е истинско пролетно лакомство за мечки, които току-що са се събудили от зимния си сън.

Растението е широко разпространен във влажни сенчести гори в Европа и Северна Азия. Дивият чесън е атрактивно пролетно цъфтящо многогодишно растение, което може да се отглежда както за декоративни, така и за кулинарни цели.

Химичен състав:

Витамини: в левурдата се съдържат витамин А, витамин РР, витамин В1, витамин В6, витамин В9
Минерали: калий, калций, сяра, флуор, манган, йод, мед, желязо, цинк и селен, магнезий;
Други вещества: серни съединения, феноли, стероидни гликозиди, лектини, изолирани от луковици, корени и листа, събрани през април месец; богати на полизахариди луковици – предимно фруктани; редица мастни киселини – палмитинова, линолова, олеинова, палмитолетинова, стеаринова, алфа-линоленова, миристинова; гама-глутамилпептиди и много аминокиселини – аспарагин, глутамин, аспарагинова киселина, глутаминова киселина, аргинин, аланин, глицин, треонин, богат източник на аденозин. Съдържа сравнително изобилие от пигменти, в сравнение с други растения от род Allium.

"Левурда - Див чесън с мечешка сила"

Ползи за здравето на дивия чесън

Медицински доказано, има няколко забележителни приложения на дивия чесън, включително при лечение на високо кръвно налягане, висок холестерол, стомашно разстройство и хронични заболявания, наред с други. Чесънът може да се използва вътрешно или локално като билкова добавка или да се добавя към лапи и други домашни средства. По-долу са изброени някои от добре познатите ползи за здравето от използването на див чесън в ежедневието.

  • Лекува хронични заболявания

Активните съставки в дивия чесън имат способността да неутрализират активността на свободните радикали, преди да може да доведе до клетъчна мутация и оксидативен стрес в различни части на тялото. Това може да помогне за намаляване на риска от рак и други хронични заболявания, като сърдечни заболявания или артрит.

  • Подобрява здравето на сърцето

Известно е, че чесънът има успокояващ ефект при високо кръвно налягане, което може да намали риска от атеросклероза, инфаркт и инсулт. Освен това дивият чесън може да понижи общите нива на холестерола, поддържайки сърцето ви в добра форма с напредване на възрастта.

  • Лекува стомашни проблеми

Антибактериални и противогъбични съединения, открити в тази по-дива форма на чесън, могат да помогнат за балансиране на бактериалната флора в червата, което помага за успокояване на възпалението, подуването, спазмите, запека и други стомашни проблеми.

  • Антибактериален ефект

Наред с останалите ползи дивият чесън помага за прочистването на стомашно-чревната система от микроби и бактерии. Така че редовната му консумация може да се използва като профилактика срещу сериозни заболявания.

  • Висок холестерол и кръвно налягане

Поради наличието на някои важни минерали, листата на дивият чесън помагат на хора, които страдат от високо ниво на холестерол и триглицериди в кръвта си, както и високо кръвно налягане. Това растение има благоприятен ефект върху артериите и може също да предотврати атеросклероза.

  • Възпаления и инфекции

Консумацията на пресен див чесън има благоприятен ефект върху паразитите в червата. Той помага да се предпази червата от раздразнения, а също така предпазва организма от настинки и грип. Помага при лечението на бронхит, защото прочиства дихателните пътища, облекчава дишането и намалява кашлицата.

  • Полезно за кожата

Дивият чесън под формата на вана е добър за хората, които страдат от проблемна кожа, възпалителни процеси по кожата, дразнене на кожата, екзема и дерматит.

  • Помага при детоксикация

Възстановяващите свойства на дивият чесън са способни да пречистят тялото ни отрови. За да бъдем по-точни, дивият чесън почиства черния дроб, бъбреците и пикочния мехур.

  • Срещу умора

Умората по време на смяна на сезоните засяга много хора често подари липсата на определени витамини – калций, калий, желязо и др.

Традиционни приложения и ползи от дивия чесън: Рамзоните произвеждат сулфидни съединения, подобни на тези, открити в чесъна и лука, и изглежда имат подобни медицински ефекти, включително противогъбични и антимикробни свойства и сърдечно-съдови ползи. Той е особено ефективен при намаляване на високото кръвно налягане и нивата на холестерола в кръвта.