Адрес

гр. Златица, ул. Боримечка 2

Имейл

info@biodabg.com

Планински Къпини

Къпина /Rubus caesius L./

Семейство Розоцветни
Расте край огради, гори и храсти в цялата страна.
Използват се листа, корени и плодовете. Листата се берат зелени – юни-септември. Корените се вадят през есента – октомври-ноември. Плодовете се берат при пълно узряване – август-септември. Плодовете се берат при пълно узряване-август-септември.

Химичен състав:

Листата съдържат витамин С, флавони, инозит, органични киселини, минерални соли (главно магнезий), танини.
Корените съдържат скорбяла и танини. Плодовете
съдържат витамини (С, В1, В2, РР, К, провитамин А), захари, багрила, пектин,
органични киселини, минерални соли.

"Всеки камък, всяка тревичка, всяко цвете, всяка къпина......действа и чувства само по "собствено желание" и ето в това се състои основата, че светът е добър, богат и прекрасен"

Херман Хесе

Ползи за здравето на къпините

  • Полезно за здравето на мозъка

Консумирането
на плодове (къпини, боровинки, ягоди) и други горски плодове е полезно за
мозъка и може да помогне за избягване на свързаната с възрастта загуба на
памет, както и други промени. Плодовете на къпината съдържат
високи нива на антиоксиданти, съединения, които помагат да се предпазят
клетките от увреждане от вредните свободни радикали. Плодовете от къпина
променят начина, по който невроните в мозъка комуникират. Тези промени в
сигнализирането могат да предотвратят възпалението в мозъка и да подобри както
двигателния контрол, така и познанието.

  • Намаляване на еректилната дисфункция

Някои документи предполагат, че къпината е полезна специално за намаляване на риска от еректилна дисфункция. Сред различните флавоноиди Антоцианините, открити в къпина, малина, флаванони и флавони (открити в цитрусовите плодове), осигуряват най-големи ползи за регулиране на проблема.

  • Антиоксидантни ползи

Изследванията препоръчват да се консумират храни, съдържащи антиоксиданти. Антиоксидантите като витамини С и Е, каротин, ликопен, лутеин и много други вещества, които присъстват в къпината, играят важна роля за предотвратяване на заболявания като сърдечно-съдови заболявания, рак, дегенерация на макулата и болест на Алцхаймер. Къпината е богата на ефективни антиоксиданти; тези елементи укрепват компетентно вашата имунна система и помагат на тялото ви да се бори с болестите. Антиоксидантите са полезни за неутрализиране на свободните радикали, за които се смята, че са вредни резултати от естествения клетъчен метаболизъм. Тъй като тялото ни може естествено да произвежда антиоксиданти, което не е 100% ефективно и тази ефективност спада с възрастта.

  • Контролира натрупването на LDL

Изследванията стигат до извода, че плодове на къпината могат значително да намалят
натрупването на LDL (липопротеин с ниска плътност) холестерол, който води до
инсулт, сърдечни заболявания и атеросклероза, форма на артериосклероза. Къпините имат най-висок LDL инхибиращ ефект, последвани от ягоди, червени малини, боровинки и сладки череши.

  • Поддържа здравето на костите и предотвратява остеопорозата

Манганът, заедно с други минерали, като мед, цинк и калций, може да помогне за намаляване на загубата на костна маса, особено при възрастни хора, които са по-склонни да имат слаби кости и костни фрактури. Къпината се състои от огромно количество манган 0,93 mg, което е 40,43% от препоръчителната дневна стойност.
Изследванията показват, че консумацията на богата на манган храна като къпина, заедно с други хранителни вещества, поддържащи костите като магнезий, мед, цинк, калций, може да подобри костната маса при жените, както и слабите кости, което е от полза за естественото лечение на остеопорозата.

  • Лечение на рак

Различни изследвания доказват, че редовната увеличена консумация на богати на витамин С плодове е свързана с намалени шансове за рак на устата, гърлото, дебелото черво, стомаха, ректума, белите дробове и хранопровода. Настоящите изследвания показват, че някои ензими, които могат да бъдат намерени в къпината, могат да помогнат за предотвратяване и лечение на рак. Къпината съдържа 30,2 mg (33,56% от DV) витамин С, които предпазват цялото тяло от ракови клетки за подобряване на цялостното здраве.

  • Помага за поддържане здравето на венците и зъбите

Мастноразтворимите витамини като витамин А, С, D и витамин К са от съществено значение за борба с кариесите и симптомите, свързани с болестта на венците. Мастноразтворимите витамини са необходими за преодоляване на кариеса и проблеми с венците, които играят основна роля в минерализацията на зъбите и костите.

Диетата, богата на витамини и минерали, помага за убиването на вредни бактерии, които се намират в устата и създава увреждащи зъбите киселини. Витамин
К, намиращ се в къпините, е един от основните хранителни вещества,
който работи с други витамини и минерали, за да унищожи бактериите, които
увреждат зъбния емайл, водещ до кариес и осигуряват на зъбите основни минерали,
за да ги направят здрави.

  • Храносмилателно здраве

Черното зрънце е заредено с диетични фибри. Една чаша порция къпини (144 g) има 20% от дневния необходим прием. Диетичните фибри са от съществено значение за по-доброто здраве на храносмилането. Диетичните фибри предотвратяват и облекчават както диария, така и запек.

къпини реколта

Лечебно действие и приложение:

Древните гърци са използвали къпини като лек за подагра.
Листата и кората на корените съдържат танин и отдавна се използват със стягащо и тонизиращо средство и се оценяват като лек за дизентерия и диария.
Сокът може да се използва за облекчаване на дискомфорта при хемороиди.
Предпазни мерки
Пациенти с рак или с анамнеза за рак, особено рак на стомаха и дебелото черво, не трябва да приемат екстремни количества чай от къпини.
Ако се приемат в големи количества, танините в листата на къпина могат да причинят стрес, гадене и повръщане.
Бременни и кърмещи майки могат да ядат плодове от къпина в нормално количество, но трябва да избягват употребата на чай от къпинови листа.