Адрес

гр. Златица, ул. Боримечка 2

Имейл

info@biodabg.com

Планинска Калуна

Калуна /Calluna vulgaris/

Други наименования на калуната са Пирен, Хедър

Произход от Африка, средна Азия и Европа.

В България тези пирено-калунови съобщества са разпространени в източната част на Странджа планина и в тях доминират видовете Erica arborea и Calluna vulgaris които са редки и са защитени от Закона за биологичното разнообразие.

Цветове: жълтеникав до оранжев
Вкус: горчив, сладък, стипчив

Химичен състав на Calluna vulgaris:

Фенолни съединения, органични киселини, токоферол, арбутин, кверцетин, катехинови танини, мастни киселини, хлорогенна киселина.

"Розовата Калуна е символ на късмет и щастие"

Ползи за здравето:

Биологичният анализ показва силна защита срещу оксидативен стрес. Билката е имуномодулатор, с хидратиращ ефект върху кожата. Полезна
е още и за кашлица, настинки, заболявания на пикочния мехур и бъбреците, цистит, ревматизъм, артрит, подагра, безсъние, менструален дискомфорт, менопауза, нервно изтощение и рани.

Caluna vulgaris има също успокоителен ефект при нервната система. Тя влияе
благоприятно на паническото разстройство и страховата невроза. Етеричните масла, съдържащи се в билката, са източник на невероятна лечебна мощ срещу смущения на съня. Билката Calluna vulgaris се прилага вътрешно в традиционната медицина за лечение на бъбречни и пикочни заболявания. Растението традиционно се използва за лечение на инфекции на пикочните пътища и възпалителни заболявания.

Калуна се използва в етно-фармакологията като антисептично, антибактериално, жлъчегонно, диуретично, отхрачващо, антиревматично и противовъзпалително средство.
Настойка от цъфтящите издънки се използва за лечение на кашлица, настинки, заболявания на пикочния мехур и бъбреци, цистит и др. Растение с пречистващо и детоксикиращо действие. Използва се при лечение на ревматизъм, артрит, подагра
и безсъние.

калуна
калуна