Адрес

гр. Златица, ул. Боримечка 2

Имейл

info@biodabg.com

Планински Глог

Глог /Crataegus monogyne Jacq./

Семейство Розоцветни

Разпространява се в гори и храсталаци до 1500 м надморска височина в цяла България.

Произход: Вирее в умерените климатични области на Северна Африка, Западна Азия, Европа и Северна Америка
Цветове: червен, черен или жълт
Плодовете са яйцевидни или кълбовидни, дълги 1 см
Вкус на цвят: горчив; Плодове: кисели

Използват се цветовете и плодът. Цветовете се берат преди пълен цъфтеж – април-май, а плодът се събира при пълното му узряване – септември-октомври.

История

Глогът се използва за терапевтични и декоративни цели от поне 2 000 години. Древни гърци и римляни са го използвали за корсажи и сватбени букети за брачни церемонии. Римляните смятали, че листата имат способността да противодействат на злите духове. Глогът се отглежда като растение за жив плет в Англия и континентална Европа. В народната медицина листата и цветята се използват като тоник за сърцето.

Химичен състав:

Цветът и листата съдържат ацетилхолин, холин, хиперозид, кверцетин, квецитрин, триметиламин, етерично масло, амигдалин, органични киселини, багрила, дъбилни вещества и др.

"Червените плодчета на глога са колкото красиви, толкова и полезни"

Лечебни действия и приложение на Глогът:

  •  Сърдечно-съдово здраве

Глогът има положително въздействие върху здравето на сърцето. Той има способността да намалява шансовете за сърдечно-съдови проблеми с повишаване на издръжливостта, повишаване на енергията, по-нисък задух и също така премахва умората. Тези малки плодове съдържат катехини, сапонини, органични съединения и други антиоксиданти, които противодействат на свободните радикали, които засягат здравето на сърцето.

  •  Нормализира кръвното налягане

Глогът помага за нормализиране на нивото на кръвното налягане. Сместа от съединения, открити в глог, спомага за здравословно кръвно налягане и е полезна за пациенти с хипертония и хипотония.

  •  Подобрява имунитета

Антиоксидантите помагат за елиминирането на вредните токсини в организма. Витамин С помага за насърчаване на активността на белите кръвни клетки за насърчаване на цялостното здраве.

  •  Намалява безпокойството

Глогът е полезен при психологични състояния като тревожност, стрес и депресия. Ефективен е за подобряване на настроението. Оказва жизненоважно въздействие върху хормоналните нива.

  •  Подобряване на познанието

Глогът подпомага циркулацията на кръвта в тялото, което води до високо ниво на бдителност и енергия. Правилното оксигениране на всички части на тялото подобрява когнитивните умения, повишава нивата на енергия, както и метаболизма.

  •  Храносмилателно здраве

Глогът има органични съединения, които подобряват храносмилането. Подобрява храносмилателния процес и премахва проблемите като запек, спазми, подуване на корема и други сериозни състояния като язви и рак на дебелото черво.

  •  Здраве на кожата

Антиоксидантите, открити в глога, са полезни при лечение на рани, изгаряния и акне, ако се прилагат локално върху кожата. Той има противовъзпалителни съединения, които намаляват сърбежа при зарастващи рани и кожни заболявания като псориазис и екзема.

  •  Предотвратява инфекции

Заедно с подобряването на храносмилателното здраве, глогът насърчава усвояването на хранителни вещества и също така елиминира запека. Той елиминира чревни инфекции като тения от тялото.

  •  Разширява кръвоносните съдове

Регулира сърдечната дейност, действа нервноуспокоително и пикочогонно. Лечебният ефект се приписва на съдържащата се флавоноидна смес, в която най-активни са хиперозидът, кверцетинът, витексинът и витексинрамнозидът.

Прилага се при сърдечносъдови заболявания(повишено кръвно налягане, сърдечна слабост, сърдечни неврози, ритъмни нарушения, артеросклероза), безсъние.
Използва се още при задух, болести на щитовидната жлеза, увеличена простата.

От векoве глогът се използва за лечение на сърдечни проблеми, респираторни заболявания и нарушения на кръвообращението. Плодовете се използват за лечение на високо кръвно налягане, сърдечен ритъм и втвърдяване на артериите, болки в гърдите и сърдечна недостатъчност. Цветята и листата се използват и за медицински цели. Лабораторните проучвания показват, че глогът има антиоксиданти като кверцетин и олигомерни проциандини, което помага да се елиминират свободните радикали, които увреждат клетъчните мембрани и също причиняват клетъчна смърт. Флавоноидите помагат за насърчаване на притока на кръв, подпомагат разширяването на кръвоносните съдове и предотвратяват увреждането на кръвоносните съдове. Цветята и листата съдържат повече флавоноиди в сравнение с плодовете.