Адрес

гр. Златица, ул. Боримечка 2

Имейл

info@biodabg.com

Джинджифил

Джинджифил /Zingiber Officinale/

Джинджифилът, наричан още исиот или имбир, първоначално се отглежда в Китай, а сега се разпространява по целия свят.
В Европа се разпространява през 13 век благодарение на Марко Поло. Завидна е славата му на афродизиак.

Предполага се, че ботаническото наименование на растението произлиза от санскритското му име singabera, което означава „рога“, физическа характеристика, която отразява джинджифилът.

Пресният джинджифил има остър парлив вкус с аромат на лимон. Остър, пикантен корен от джинджифил е една от популярните билкови корени с кулинарно, както и медицинско значение.

Джинджифилът принадлежи към ботаническото семейство Zingiberaceae, което също включва кардамон, калган и куркума.
Джинджифилът/Zingiber officinale/ е тревисто многогодишно растение. Предпочита глинести, добре дренирани или алувиални плодородни почви и обича добавянето на добре изгнил оборски тор или компост. Непоносимо е към преовлажняване.

Частта от растението, която се използва като подправка, е коренищата или коренът от джинджифил.

Химичен състав:

Витамини: тиамин (В1), рибофлавин (В2), ниацин (В3), пантотенова киселина (В5), пиридоксин (В6), фолиева киселина (В9), аскорбинова киселина (витамин С)
Минерали: калций, магнезий, желязо, манган, фосфор, калий, натрий, цинк.

"Коренът от джинджифил може да донесе благополучие и късмет в дома ви"

Ползи за здравето от джинджифил

Джинджифилът, за който се предполага, че произхожда от подножието на Хималаите в Северна Индия, е остра и люта подправка, която се използва навсякъде по света поради хранителната си стойност. Няколко важни хранителни вещества и съединения, присъстващи в джинджифила, доказано контролират алергичните симптоми, както и много други здравословни проблеми, без никакви странични ефекти. По-долу са изброени някои популярни ползи за здравето от използването на джинджифил:

  • Подпомага борбата с инфекциите

Пресният джинджифил се състои от Gingerol, биоактивното вещество, което може да помогне за намаляване на риска от инфекции. Екстрактът от джинджифил може да предотврати растежа на много различни видове бактерии. Той е изключително ефективен срещу оралните бактерии, свързани с възпалителни заболявания на венците, като гингивит и пародонтоза. Пресният джинджифил може да бъде ефективен срещу вируса RSV, често срещана причина за респираторни инфекции.

  • Намаля мускулната болка и болезненост

Мускулна болка може лесно да бъде излекувана с редовното използване на джинджифил. Изследванията показват, че консумацията на 2 грама джинджифил на ден намаля мускулната болка. Въпреки това джинджифилът няма незабавен ефект, но може да бъде ефективен при намаляване на ежедневната прогресия на мускулната болка.

  • Полезен при остеоартрит

Остеоартритът е едно от често срещаните медицински състояния, при които костите стават сковани и крехки от загуба на тъкан, обикновено в резултат на хормонални промени или липса на калций или витамин D. Изследвания,
проведени върху хора с остеоартрит на коляното, констатират че честият прием на
екстракт от джинджифил значително намалява болката в сравнение с тези, които не
ги приемат често.

  • Помaга за лечение на хронични храносмилателни проблеми

Повтарящата се болка и дискомфорт в горната част на стомаха обикновено се описва като диспепсия (лошо храносмилане). Ненавременното изпразване на стомаха е основната причина за лошо храносмилане. Забележително е, че джинджифилът е полезен за ускоряване изпразването на стомаха при хора с това разстройство. След консумация на джинджифил се намаля времето, необходимо на стомаха да се изпразни.

  • Редуцира менструалната болка

Дисменореята или менструалната болка обикновено се отнася до болка, усещана през целия менструален цикъл на жената. Джинджифилът традиционно се използва за облекчаване на такава болка по време на менструалния цикъл. Научните изследвания препоръчват прием на около 1 грам джинджифил на прах на ден, през първите 3 дни от менструалния период. Джинджифилът помага за овладяване на болката толкова ефективно, колкото лекарството ибупрофен и мефенаминова киселина.

  • По-ниски нива на холестерол

Високите нива на LDL липопротеини („лошият“ холестерол) са свързани с повишен риск от сърдечни заболявания. Храните, които консумирате, имат силно влияние върху нивата на LDL. Изследванията показват, че редовната консумация на 3 грама джинджифил на прах значително намаля повечето маркери на холестерола.
И двете проучвания също показват намаляване на общия холестерол и триглицеридите в кръвта.

  • Предотвратява онкологични заболявания

Ракът е едно от много сериозните заболявания, които се описват от неконтролиран растеж на анормални клетки. Екстрактът от джинджифил се счита за алтернативна употреба при множество форми на рак. 6-гингеролът е едно от съществените вещества, които се намират в огромно количество в суровия джинджифил и притежава противоракови свойства.
Изследванията са открили, че около 2 грама екстракт от джинджифил на ден значително намаляват провъзпалителните сигнални молекули в дебелото черво.

  • Защитава срещу болестта на Алцхаймер

Оксидативният стрес и хроничното възпаление могат да ускорят процеса на стареене. Смята се, че те са една от важните причини за болестта на Алцхаймер и свързания с възрастта когнитивен спад.
Някои изследвания показват, че антиоксидантите, както и биоактивните съединения, присъстващи в джинджифила, могат да помогнат за предотвратяване на възпалителни реакции, възникващи в мозъка. Има обаче някои доказателства, които доказват, че джинджифилът може ефективно да подобри мозъчната функция.
Има няколко изследвания, които показват, че джинджифилът може да предпази от възрастово намаление на мозъчната функция.

  • Лекува сутрешното гадене

Джинджифилът е много ефективен срещу гадене. Той е употребяван като лекарство срещу морска болест и има определени доказателства, че може да бъде толкова ефективно, колкото лекарствата, отпускани по лекарско предписание. Въпреки това е най-вече ефективен при гадене, свързано с бременността, като сутрешно гадене.

Днес джинджифилът се отглежда широко по целия свят като основна търговска подправка.