Адрес

гр. Златица, ул. Боримечка 2

Имейл

info@biodabg.com

Планински Черен бъз

Черен бъз /Sambucus Nigra L./

Разпространен до 1600 м надморска височина в България.
Използваема част: цветовете и корените. Цветът се бере преди пълно разцъфтяване – май-юни. Корените се вадят след узряване на плода.Корените се вадят след узряване на плода.

Химичен състав на Черен бъз:

Цветът съдържа гликозида самбунигрин, етерично масло, кверцетин, холин, провитамин А, витамин С, смоли, танини, органични киселини, захар.

"Супербилката Черен бъз лекува от кашлица до рак"

Ползи за здравето на бъза

Малкият, кръгъл плод на бъза всъщност е наситен с няколко здравословни хранителни вещества, витамини и минерали.

  • Простудни заболявания

Екстрактът от бъз е доказано най-ефективното лечение
за всички проблеми свързани с респираторни бактерии и грипни вируси.

  • Полезно за кожата

Здравословните хранителни компоненти доказано подобряват структурата на кожата. Доказан факт е, че активните компоненти, които се съдържат в бъза, имат и противовъзпалителни свойства, които може да са от съществено значение за нас, за да останем здрави и във форма.

  • Богат на антиоксиданти

Аронията, черното френско грозде и бъзът са общо известни като „лилави плодове“ поради тъмния си цвят. Изследванията са открили, че лилавите плодове имат близо 50% по-високи антиоксиданти в сравнение с други сортове плодове и могат да предложат повече ползи за здравето като Алцхаймер, сърдечни заболявания, рак.

  • Засилва имунитета

Изследванията са открили, че бъзът е богат на витамин С, който насърчава производството на бели кръвни клетки и подпомага имунните клетки да функционират ефективно. Той предпазва белите кръвни клетки (WBC) от окислително увреждане и насърчава да функционират правилно. Освен това бъзът включва антоцианини, молекули, за които се смята, че могат да подобрят имунната система.

  • Подобрява мозъчната функция

Кислородът е необходим за ефективното функциониране на мозъка. Желязото е от съществено значение за получаване на кислород, необходим на мозъка. Недостатъчното желязо може да доведе до летаргия, лоша памет и намалена производителност. Бъзът съдържа 2,32 mg желязо, което е 29% от препоръчителната дневна стойност, поради което консумирането на бъз може да помогне на мозъка да функционира правилно. Дефицитът на желязо може да доведе до неспокойствие, раздразнителност и липса на внимание, което може да бъде преодоляно чрез консумация на бъз.

  • Полезен за очите

Витамин А е един от основните елементи за правилната функция на очите. Затова трябва да включим богати на витамини храни в нашия диетичен план, като например бъз и морков. Бъзовите плодове съдържат 44 µg (6,29% от ДВ) витамин А, които подпомагат подобряването на здравето на зрението.

  • Гингивални ефекти

Наблюдавано е, че употребата на бъзът, съдържащ вода за уста, доказа минимално, незначително намаляване на оценките на венечния индекс. Така че е полезно да включите бъз в ежедневната диета, за да останете защитени от здравословни проблеми с устната кухина.

  • Здраве за храносмилателната система

Подобно на други плодове, бъзът е прекрасен източник на диетични фибри, които могат да подобрят напълно храносмилателното здраве. Фибрите, съдържащи се в бъза, помагат за изхождането, подуване на корема, запек, спазми и подобряват стомашно-чревната система. Бъзът съдържа 10,2 g диетични фибри, което е 26,84% от препоръчителната дневна стойност. Фибрите също помагат за повишаване на ефективността на усвояване на хранителни вещества.

  • Здраве на костите

Бъзът също съдържа разнообразна гама от минерали за правилното здраве на костите, които допринасят за минералната плътност на костите.

  • Сърдечно здраве

Като добър източник на калий, подобно на други плодове, бъзът помага за укрепване на здравето на сърцето ви. Калият е вазодилататор, поради което помага да се освободи натоварването върху сърдечно-съдовата система, просто чрез отваряне на кръвоносните съдове, както и увеличаване на притока на кръв, като по този начин се намалява кръвното налягане. Това може да намали вероятността от развитие на атеросклероза, която също така избягва инфаркти и инсулти. Една чаша порция бъз (145 g) има 8,64% от дневния необходим прием.

Редовната консумация на това зрънце може да ни помогне да бъдем здрави и активни. Избраните отличителни ползи за здравето на бъза включват способността му да подобрява здравето на костите, да предпазва от простудни заболявания, да подобрява здравето на кожата ви, да стимулира имунната система, да намалява възпалението на венците, да подобрява здравето на мозъка, да подобрява здравето на очите и да подобрява здравето на сърцето.