Адрес

гр. Златица, ул. Боримечка 2

Имейл

info@biodabg.com

Планински Бял равнец

Бял равнец /Achillea millefolium L./

Разпространен е из ниви, гори и поляни до 2000 м надмoрска височина.

Използваема част: съцветие и стръкове. Берат се по време на цъфтежа – юни-август.

Химичен състав на  Achillea millefolium

Етерично масло;
Флавонови гликозиди;
Ахилеин;
Дъбилни вещества;
Естери на мравчена киселина;
Витамин С и К.

"Бял Равнец билката лекуваща хиляди неща"

Народно творчество

Ползи на белия равнец за здравето:

  •  Полезен при високо кръвно налягaне и астма.

Билката има способността да понижава високото кръвно налягане, да отпуска кръвоносните съдове и да подобрява дишането.

  •  Лекува мастит

Белият равнец е много полезен за облекчаване на симптомите на мастит. Маститът всъщност е инфекция на гърдата, която се проявява най-вече сред жените, които кърмят.

В допълнение, билката бял равнец има противовъзпалителни и антибактериални свойства.

  •  Облекчава симптомите на астма

Това е така, защото белият равнец има тази специална способност, наречена „бронходилататор“, което в основата си означава, че може да помогне за отпускане на бронхите и облекчаване на възпалението по дихателните пътища. Използването на бял равнец може да помогне за облекчаване на астмата, тъй като възпалението и напрежението в дихателните пътища са основни причини за симптомите на астма.

  •  Стомашно-чревни ползи

Спазмолитичната активност на белия равнец го прави полезен при нежелани стомашно-чревни проблеми като диария, метеоризъм и спазми. Когато се приема вътрешно, спазмолитичната способност се дължи на флавоноидните фракции на растението.

  • Облекчава симптомите на възпаление

Някои от проблемите, претърпени от нашите вътрешни органи, са причинени от възпаления. От много отдавна бял равнец се използва в много страни като традиционно лекарство за лечение на тези симптоми на възпаление. Това е така, защото се твърди, че екстрактите от бял равнец съдържат много противовъзпалителни свойства.

  • При нарушена менструация

В комбинация с други билки има способност, която стимулира притока на кръв в областта на таза, и като цяло да регулира цикъла при жените.

  • Добър лек за настинка

Консумирането на бял равнец може да направи чудеса за тялото ви. Дори се знае, че е второто най-голямо предимство на белия равнец, като първото е способността му да лекува рани. Смята се, че приемът на бял равнец може да помогне за разширяване на порите и кръвоносните съдове под кожата, което от своя страна може да помогне на телата ни да се отърват от токсините.

  • Намалява белезите и лекува кожни проблеми

Има много начини белият равнец да се използва за заздравяване на белези, или чрез орална консумация, или чрез използването му в процедурите ви за грижа за кожата. Неговите противовъзпалителни свойства също успокоят дразненето и зачервяването около раните.

Традиционни приложения и ползи от бял равнец

Билката е антисептично, спазмолитично, леко ароматно, стягащо, ветрогонно, жлъчегонно, потогонно, храносмилателно, стимулиращо, тонизиращо, съдоразширяващо и противовъзпалително средство.

Използва се за облекчаване на стомашно-чревни заболявания, за церебрални и коронарни тромбози, за понижаване на високо кръвно налягане, за подобряване на кръвообращението и за тонизиране на разширените вени.

Отвара от цялото растение се използва при бъбречни заболявания.

Листата насърчават съсирването, така че може да се използва прясно при кървене от носа.

Надземните части на растението се използват при храчки, като горчив храносмилателен тоник за стимулиране на жлъчния поток и като диуретик.

Надземните части действат като тоник за кръвта, стимулират циркулацията и могат да се използват при високо кръвно налягане; полезен е и при менструални нарушения и като ефективно средство за изпотяване за сваляне на треска.